Hoofdluis zijn kleine beestjes die kunnen voorkomen op de hoofdhuid van mensen. Ze leven daar tussen het haar en blijven dichtbij het warme hoofd. Het zijn parasieten die alleen op mensen kunnen leven en speciaal op de hoofdhuid leven. Hoofdluizen komen niet voor op andere delen van het lichaam. Hoofdluizen drinken bloed uit de hoofdhuid, waardoor je jeuk kan krijgen.
Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm lang en 2 mm breed. Echt een klein beestje dus. Met het blote oog kan je ze wel zien en meestal ook de details goed bekijken. Een hoofdluis komt uit een eitje, dit heet een neet. Een neet zit aan een haar vastgeplakt. Uit de neet komt een klein hoofdluisje, een nimf genaamd. Na drie keer vervellen wordt de nimf een volwassen hoofdluis.
Hoofdluizen verspreiden zich door over te lopen van het ene hoofd naar het andere hoofd. Ze kunnen niet springen of hard lopen, maar ze kunnen zich wel heel goed vasthouden aan haren. Ze klimmen zo van het ene haar naar het andere en kunnen zo bij iemand anders terecht komen.
Wist je dat?
- een hoofdluis is een insect
- hoofdluizen hebben de warmte van het hoofd nodig om te overleven
- de klauwtjes van hoofdluizen passen precies om hoofdharen voor goede grip
- hoofdluizen brengen geen ziektes over
- er zijn mannetjes en vrouwtjes hoofdluis, de mannetjes zijn iets kleiner dan de vrouwtjes
- hoofdluizen komen voornamelijk voor bij kinderen
- hoofdluizen houden net zo van schoon haar als van vies haar
- een hoofdluis kan niet springen
- de Latijnse naam van de hoofdluis is Pediculus humanus capitis
Lees hier meer over de levenscyclus van hoofdluizen.